Veri yedeklemesi genel anlamıyla, bilgisayar sisteminin işlevsel olmasını sağlayan temel birimler başta olmak üzere pek çok verinin kaybolmamak üzere saklanmasını kolaylaştıran kopyalama işlemidir. Bu işlem sayesinde aynı zamanda depolanan verilerin ve çalışan yazılımların hata, hasar ve arıza durumunda kesintiye uğramaması sağlanmış olur. Veri yedeklemesi bir bilgisayardaki verilerin geri dönülemez bir biçimde kaybolmasını önlemek için birçok kopya halinde saklanan dosyalar bütünü olarak ifade edilebilir.
Bugün kullanılan birçok cihaz internete bağlı olarak işlem yapmanızı ve veri alışverişi gerçekleştirmenizi ağlar. Her cihaz üzerinden verilerin alınması ve gönderilmesi güvenlik konusundaki hassasiyeti bir kat daha artırmaktadır. Bu nedenle cihazlarınızda yer alan verilerin zarar görmesi ve işlevselliğini yetirmesi durumunda doğabilecek problemleri aşabilmek için yedeklemeye ihtiyaç duyulur.
Veri yedekleme işlemleri cihaz türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. Cep telefonu bilgisayar ve bilgisayarın işletim sistemi başta olmak üzere pek çok detaya bağlı olarak izlenecek yollar değişiklik gösterebilir. Aşağıdaki adımları takip ederek bilgisayarınız üzerinden verileri yedekleyebilirsiniz.
Öncelikle Başlat kısmına ve Bilgisayar seçeneğine tıklayın. Ardından sonra cihazınızda var olan Windows sürücü seçeneğine çift tıklayabilirsiniz.
Burada karşınıza kullanıcılar klasörü çıkacaktır. Kullanıcılar klasörünü ve ardından yedeklemek istediğiniz dosyaların bulunduğu kullanıcı klasörünü açarak işleme devam edin.
Karşınıza çıkan ekrandan gerekli klasörleri alarak, kullanıcı klasöründen bir ağ konumuna ya da çıkarılabilir medyaya kopyalayabilirsiniz.
Veri Yedekleme İşlemi Yapmak İçin Neler Gerekir?
Doğru bir şekilde veri yedekleme işlemi yapabilmek için tüm donanımların uyumlu çalışması gerekir. Söz konusu uyumu yakalamak için aşağıdaki destekleri sorunsuz bir şekilde tamamlayarak işleme devam etmenizde fayda var.
Kaynak: Sistem üzerinde yedeklenecek olan verilerin, işlem sırasında bulunduğu alanı ifade eder. Buna göre verilerin bulunduğu ortam, yedekleme sistemi için kaynak oluşturacak bir ortam olarak karşınıza çıkar.
Yedekleme donanımı: Çalışan sisteme ait verilerin kopyalarını oluşturmak için belli bir donanımın seçilmesi gerekir. Standart olarak kullanılan depolama cihazlarına ek olarak yanında özel amaçlı olarak kullanılan yedekleme donanımları da bulunur.
Yedekleme yazılımı: Sistemde aktif halde çalışan ve yedeklenecek olan tüm verilerin eksiksiz bir şekilde yedeklenmesi için kullanılan yazılımdır. Bu yazılım desteği sayesinde sağlıklı ve uyumlu bir şekilde yedekleme işlemi tamamlanır.