Günlük hayatta kullanılan pek çok cihazın çalışma sağlaması için çeşitli kaynaklara ihtiyaç duyulur. Teknolojik alanda yaşanan gelişmelerle birlikte günlük hayatta sıklıkla kullanılan cihazların sayısı artış gösterir. Düzenli olarak kullandığınız birçok cihazın çalışma sağlaması için bazı kaynaklara sahip olmanız gerekir. Cihazların çalışmasını sağlayan kaynaklar genel olarak güç kaynağı olarak tanımlanır.
Güç kaynağı en temel anlamı ile bir sistem ya da düzeneğin gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlere verilen genel isimdir. Gün içinde düzenli olarak kullandığınız cep telefonu, el feneri pili, pili doldurmak için kullanılan adaptörler, bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanımların hepsi bir çeşit güç kaynağıdır.
Güç kaynağı genel olarak pek çok şekilde kullanıma sunulduğu için özellikler buna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Özellikle bilgisayar gibi teknolojik ürünlerin içerisinde metal bir kasaya yerleştirilmiş şekilde bulunur.
Birçok kullanıcı güç kaynağının tek başına kullanmanın mümkün olduğunu düşünür. Ancak güç kaynağı temelde bağlı olduğu cihaza göre farklı çalışma prensipleri sunar. Özellikle bir bilgisayar üzerinde çalışırken anakart üzerinden çalışma sinyalleri alarak işleme başlar. Bilgisayarın güç düğmesine bastığınız andan itibaren güç kaynağı anakart ve gerekli kablo adımlarını geçerek çalışma evresine doğru ilerler.
Temelde bir güç kaynağını çalıştırmak için izleyebileceğiniz iki ayrı yol bulunur. Mevcut güç kaynağı kasanın içerisindeki anakarta bağlı durumda ise 5-12-3.3 volt değerleri kolaylıkla ölçülebilir. Daha sonra optik sürücülerin bağlandığı 4 pinli güç kablosuna avometrenin siyah probu takılır. Dışta kalan diğer kırmızı probu ise kırmızıya takarak 5 volt göstermeli olarak çalışma sağlayabilirsiniz.
Bir diğer güç kaynağı çalıştırma yöntemi ise kısa devre üzerinden gerçekleştirilir. Bu işlem için anakarta bağlı olan tüm güç kablolarını dikkatli bir şekilde sökerek başlangıç yapabilirsiniz. Burada bulunan yeşil ya da siyah uçlardan birini kısa devre için kullanabilirsiniz.
Bu işlemin sonunda güç kaynağı devreye girer ve çalışmaya başlar. Kısa devre üzerinden yapılan güç kaynağı çalıştırma işlemlerinde dikkat etmeniz gereken önemli bir detay vardır. Buna göre kısa devre yaptığınız kabloyu çıkarmamanız gerekir. Kablo çıkarıldığı anda güç kaynağı pasif konuma geçer.