Teknoloji alanında yaşanan her bir gelişme çeşitli yenilik ve kolaylıkları beraberinde getirir. Özellikle kullanıcı sayısının her geçen gün arttığı bilgisayar ve telefon gibi cihazları ilgilendiren yenilikler ayrı bir önem taşır. Bilgisayarlar üzerinden veri alışverişi yaparken ve internet kullanımı sağlarken en fazla ihtiyaç duyulan detayların başında hız gelir.
Fiber optik kablo sistemleri ihtiyaç duyduğunuz hızlı ve etkin kullanım için gereken desteği standart olarak sağlar. Verilerin ışık yolu ile taşınmasına imkân tanıyan fiber optik kablolar çok daha hızlı bir deneyim elde etmenize yardımcı olur.
Fiber optik kablolar modern ve etkili tasarımı ile geleneksel yapılara kıyasla çok daha özel bir yapıya sahiptir. Kabloların katmanları, içeriği ve koruma şekli başta olmak üzere pek çok detay, fiber optik kabloları diğerlerinden ayırır. Fiber optik kablolar aynı zamanda farklı türleri de kullanıcı ile buluşturan çok yönlü bir sisteme sahiptir. Kolay ve hızlı kullanımıyla ön plana çıkan fiber optik kablo türlerini aşağıda görebilirsiniz.
Fiber optik kablolar genel olarak multimod ve singlemod olmak üzere iki farklı şekilde kullanıma sunulur.
Multimod Fiber Optik Kablolar
Multimod fiber optik kablo yapı itibari ile 125µm dış çapa ve 50µm civarında çekirdek çapına sahiptir. 850 ile 1300 nanometre arasında dalga boyu değerine sahip olan multimod fiber optik kablolar kızılötesi lazer ışığını ileterek kullanım sağlar.
Üretim maliyeti uygun olan multimod fiber optik kablolar bu özelliği nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak multimod kablo türünde kayıp miktarı singlemod kabloya kıyasla daha fazladır.
Singlemod Fiber Optik Kablolar
Singlemod fiber optik kablolar 9 mikronluk çapa sahip ince merkezli kablolar olarak tanımlanır. Aynı zamanda singlemod kablolar 1300 ile 1550 nanometre arasında kızılötesi lazer ışığını iletirler.
Fiber kablo sistemlerinin en önemli özelliği, bütün ışınların kablo içerisinde tek bir yol izleyerek hareket etmesi neticesinde daha kısa sürede aktarım sağlamasıdır. Singlemod fiber optik kablo tek kablo üzerinden aynı sürede farklı verileri iletmenizi sağlayarak etkin bir kullanım elde etmenize yardımcı olur. Ayrıca singlemod kablo türünde tek bir ışık modu olduğu için daha az yayılma kaybı oluşur.