Telefon veya bilgisayar kullanan herkesin cihazının bir IP numarası bulunmaktadır. Bu IP numarası ise router aracılığıyla atanmaktadır ve IP adreslerinin iki çeşidi vardır. Bu adresler public yani herkese açık adresler ve private yani özel adreslerdir. Ayrıca, yerel ağlardan atanan IP’ler özeldir.
Özel IP adresleri, yalnızca yerel ağlarda kullanılmaktadır. Bu özel adresler, dışarıda bir işinize yaramamaktadır. Çünkü, internet dünyasına tek bir IP ile açıldığınızda, veri aktarımı sırasında verinin hangi özel IP’ye ulaştırılacağının bilinmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda da devreye giren portlardır.
Her port, farklı bir uygulama amacıyla kullanılmakta ve toplamda 65536 port kullanılmaktadır. İlk önce 1024 porttaki sayılar standartlaşmıştır. Mesela, güvensiz web bağlantıları 80 port üzerinden gerçekleşirken, güvenli HTTP bağlantıları 443 portu üzerinden gerçekleşmektedir. 1024’ten sonraki hemen hemen her port, oyunlar, dosya paylaşım uygulamaları, güvenlik kameraları vs. tarafından kullanılabilmektedir.
Portlar her ne kadar hem giden hem de gelen bağlantılar için kullanılmakta olsa da genellikle port yönlendirme ile kast edilmek istenen cihazınızın dışarıdan gelen bağlantıları beklemesi ve kabul etmesidir. Giden bağlantılar için (bir web sitesini açmak vb.), router arayüzünden port yönlendirmenize gerek duyulmamaktadır. Bu portlar, bağlantı sırasında otomatik olarak açılmakta ve bu noktada TCP’nin iki yönde trafiğe ihtiyacı olmaktadır; yani gelen ve giden bağlantı ile ilk bağlantının yönünden bahsedilmektedir (yani giden ve gelen bağlantı iki yönlüdür olmaktadır).
Port Yönlendirme Nasıl Yapılır?
İlk olarak router yönetim sayfasına ulaşılması gerekmektedir. Bunun için genelde web tarayıcınıza 192.168.0.1 ya da 192.168.1.1 gibi birtakım adres yazmanız gerekmektedir.
Bunun yanında yönlendireceğiniz port ya da portları bilmeniz, portun yönlendirileceği PC’nin ya da cihazın yerel IP adresini de bilmeniz gerekmektedir. Bazı uygulamalar, TCP ve UDP paketleri arasında seçim yapmanızı da isteyebilmektedir. Bunu bilmiyorsanız, ikisini birden yönlendirme yapabilirsiniz.
Bu bilgileri edindikten sonra router yapılandırma sayfasını açarak ve “Port yönlendirme” ya da “Port forwarding” sayfasını bulmanız gerekmektedir.
Oluşturduğunuz yönlendirme kuralına muhtemelen bir isim vermeniz gerekecektir. Herhangi bir isim verdikten sonra yönlendireceğiniz port aralığını belirtmelisiniz. Eğer tek bir portu yönlendirmeyi planlıyorsanız, başlangıç ve bitiş portu olarak aynı portu yazmanız daha doğru olabilir. TCP ve UDP protokollerinden hangisini yönlendireceğinizden emin değilseniz, ikisini de seçmeniz daha iyi olabilir.
Bazı router’larda hedef portu değiştirmenize olanak tanınmaktadır. Oyunlar gibi hizmetlerde bu alana aynı portu yazmaya dikkat edilmelidir.
Her Zaman Port Yönlendirme Seçeneğiniz Olmayabilir
Şu noktayı önemle belirtmek gerekiyor ki bazı servis sağlayıcıları, size paylaşımlı bir IP numarası atamaktadırlar ve bundan dolayı dışarıdan gelen bağlantılar için portlarınız dünyaya kapatılmaktadır. Bu hizmet sağlayıcıları, yönlendirme yeteneğini yalnızca statik IP satın almanız halinde sunabilmektedir. Bu durumda herkese açık IP adresiniz sadece size ait olmadığından, router üzerinde port yönlendirmeniz işinize yaramayabilir. Modemin yönetim arayüzünde gördüğünüz herkese açık IP ile internet üzerinde kontrol ettiğiniz IP’nin farklı olması, bu durumun bir işareti olabilmektedir.
Port yönlendirmenin işe yaramayacağı bir başka durum, ağınızda çift NAT bulunmasıdır. Yani internete çıkılmadan önce kontrolünüz dışında bir konumda, bir başka yönlendirme daha yapılması olarak ifade edilebilir. Bu durumda portlar internete kapalı olacağından, yönlendirme kuralları oluşturmanız işinize yaramayacaktır.
https://vardata.com.tr