SD-WAN olarak kısaltılan kavramın açılımı Software-Defined Wide Area Networking şeklindedir. Türkçeye çevirmek gerekirse “yazılım tabanlı geniş alan ağı” olarak ifade edilebilir.
SD- WAN en temel anlamı ile şubeler ve veri merkezler dahil olmak üzere kurumsal ağları büyük coğrafi mesafelere bağlamakta kullanılan özel bir ağ sistemidir. Özellikle şubeleri merkezi bir şirket ağına bağlamak gerektiğinde WAN desteğine ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda mesafelere göre ayrılmış veri merkezlerine bağlanmak için de WAN ideal bir kullanım sağlar.
Geçmişte WAN bağlantıları özel ihtiyaç duyardı. Günümüzde ise SD-WAN teknolojisi sayesinde bir yazılım yaklaşımı ile ağ denetimini bulut uygulamalar üzerinde yapmak mümkün bir hal almaktadır. SD-WAN temel anlamda BT’nin karmaşık ağ kontrolünü sağlamasına ve değişen gereksinimlere hızlı bir şekilde dönüt vermesine katkıda bulunur.
SD- WAN genel olarak karmaşık ağları yönetme ve MPLS maliyet ve kısıtlamaları konusunda etkin çözümler sunmaktadır. Yazılım tanımlı bir destek sunan WAN, hibrit WAN kurmayı kolaylaştırır. Aynı zamanda çeşitli uygulama trafiği karışımlarında maliyet, güvenilirlik ve performans üçlüsü arasındaki dengeyi sağlayarak fonksiyonları kolaylaştırır.
SD-WAN genel olarak karmaşık ağlara yönetmelik basitliği getirmesi ile bilinir. Getirmiş olduğu bu basitlik MPLS maliyet tasarruflarından çok daha büyük bir öneme sahiptir.
SD WAN Nasıl Çalışır?
SD-WAN bağlantısı en temel anlamı ile yeni nesil bir ağ performansı olarak ifade edilebilir. SD-WAN birçok WAN bağlantısını yani; XDSL, MPLS, Cellular ve fiber gibi farklı bağlantıyı aynı anda kullanmanıza imkân tanır. SD-WAN teknolojisi temelde 4 özellik seçeneği ile kullanıma sunulur. Bu özellikleri tamamlayarak SD-WAN sisteminin kusursuz bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. 4 temel özelliği aşağıda görebilirsiniz.
Çoklu bağlantı türlerinin desteklenmesi
Dinamik yol seçimi yapma özelliği
WAN’ı yönetmek için basit bir arayüz desteği
VPN’leri destekleme özelliği
SD-WAN kullanıcıları çalışma prensibi olarak veri merkezinden bulutta bulunan herhangi bir uygulamaya bağlanma şeklinde karşınıza çıkar. Belirli bir ağ için hangi yolun en uygun seçenek olduğunu manuel olarak belirlemek kolay olmayabilir. SD-WAN sayesinde belirli bir uygulama için hangi yolun en ideal performansı sunduğunu kolayca belirleyebilirsiniz. Bu yol belirlendikten sonra ağ trafiği ideal WAN’a doğru yönlendirilir.
The post SD WAN Nedir? Ne İşe Yarar? appeared first on Vardata.