Veri merkezleri günlük hayatta pek karşınıza çıkmasa da büyük önem taşıyan alanlardan biridir. Özellikle kurumsal hayat için ayrı bir önem taşıyan veri güvenliğinde, veri merkezlerini büyük görevler düşmektedir. Kurumsal bilgi işleme imkân tanıyan veri merkezleri bir çeşit fiziksel şeklinde tanımlanabilir. Farklı kullanım alanlarına hizmet veren, veri merkezleri üst düzey güvenlik özelliklerini beraberinde getirir. Veri merkezi anahtarlarının en temel görevlerinden biri yüksek güvenilirlik eşliğinde kullanılıyor olmasıdır. Genel olarak veri merkezi anahtarları türüne göre farklı özellikler sergiler. Bu noktada elde edeceğiniz hizmet seçtiğiniz veri merkezi anahtarı ile doğrudan ilişkilidir.
Günümüzde geniş yer kaplayan veri merkezleri kesintisiz bir hizmet sunarak 7/24 çalışma sağlamaktadır. Bunun yanı sıra çoklu sunuculara ev sahipliği yapan veri merkezleri oldukça geniş alanlara sahiptir. Kurumlar açısından son derece önemli olan veri merkezi anahtarları üstün güvenlik önlemleri ile kullanıma açılır. Temelde internet bağlantısı ile işlevini yerine getiren veri merkezi anahtarları pek çok avantajı beraberinde getirir. Bunlardan biri de veri merkezi anahtarlarının dahili seçenekleriyle de kullanıma sunulmasıdır. Bu sayede bilgisayar sistemleri internete ya da iş ağlarına etkin bir şekilde bağlanabilir.
Bazı sektörler için verilerin saklanması ve güvenliğinin sağlanması daha önemlidir. Özellikle kurumsal bilgi teknolojileri açısından veri merkezlerine duyulan ihtiyaç oldukça fazladır. Şirketler ve kurumsal alanlar açısından veri merkezleri birçok işlemi tek yerden yapmayı sağlar. Bu noktada şirketler için e-posta ve dosya paylaşımı, verimlilik uygulamaları, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) ve kurumsal kaynak planlaması (ERP), büyük veri, yapay zekâ ve makine öğrenimi, iletişim ve iş birliği (collaboration) gibi işlemleri tek yerden yönetmek mümkün hale gelir.
Veri Merkezinde Yer Alan Önemli Sistemler
Devasa alanlar ve sunuculardan meydana gelen veri merkezleri yüksek kapasitesi ve güvenirliği ile ön plana çıkmaktadır. Standart içeriklerden oluşan veri merkezleri temelde sunucu rafları, güç kaynakları ve kablo tesisatı gibi fiziksel özelliklerden meydana gelir. Aynı zamanda sistemin etkin çalışması için gereken özellikler de burada yer alır. Veri merkezlerindeki en önemli sistemler aşağıdaki gibidir.
Hesaplama: En basit ifade ile veri merkezlerinde uygulamaların çalıştırılması için kullanılan bellek ve işlem gücü hesaplama olarak tanımlanabilir.
Depolama: Veri merkezleri birincil ve yedek olmak üzere iki depolama alanı ile kullanıma sunulur. Söz konusu depolama seçenekleri sabit disk veya manyetik bant sürücüler olarak karşınıza çıkar.
Ağ: Veri merkezleri genel olarak ağlardan meydana geldiği için geniş bir alana sahiptir. Bu noktada yönlendiriciler, veri merkezi anahtarları, denetleyiciler ve güvenlik duvarları ağlar arasında sayılabilir.