Bilgisayar Parçaları Nedir? Görevleri Nelerdir?

Bilgisayar Parçaları Nedir? Görevleri Nelerdir?

Bilgisayarı bütününü oluşturan parçaların tümü donanım olarak adlandırılır. Kullanımı doğrudan etkileyen bu donanım ve parçalar her bilgisayar için vazgeçilmezdir. Temel olarak bazı parçalar tüm bilgisayarlar için ortak özelliktedir. Birçok bilgisayar kullanıcısı cihazına ait parçalar hakkında minimum bilgiye sahiptir. Ancak bilgisayarda yaşanan herhangi bir sorunu anlamak için bazı temel parçalar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekebilir.

Genel olarak bilgisayara ait önemli parçaları ve görevlerini aşağıda görebilirsiniz.

Anakart (Mainboard)

Anakartlar her bilgisayarda bulunan ve hayati görev üstlenen önemli parçalardan biridir. Genel olarak bilgisayarda karşınıza çıkan bu kartlar aynı zamanda televizyon, buzdolabı ve monitör gibi cihazlarda da yer alır. Bilgisayarda yer alan anakart, cihaz üzerindeki tüm parçaların bağlandığı devreyi ifade eder.

RAM (Memory, Bellek)

RAM bilgisayarlardaki verilerin geçici olarak depolandığı hafıza birimini ifade eder. Kısa bellek olarak da adlandırılan RAM, cihazınızın açık olduğu süre boyunca yaptığı her bir işlemi otomatik olarak kayıt altına alır. Cihaz kapandığında ise RAM’de yer alan tüm bilgiler sıfırlanmış olur. Her bilgisayar için önem arz eden RAM’leri değiştirmek istediğinizde boyutuna göre farklı ücretlendirmelerle karşılaşabilirsiniz.

İşlemci (Processor)

İşlemciler genelde bir bilgisayarın beyni olarak nitelendirilir. En temel anlamı ile bilgisayar üzerinde gerçekleştirilen tüm işlemler ve hesaplamalar işlemci sayesinde gerçekleşir. Bilgisayar için önem arz eden işlemciler hangi parçanın ne iş yapacağını belirleyici özelliğe sahiptir.

Sabit sürücü (Disk, Hard disk)

Sürücü en temel anlamı ile bilgisayar üzerinde bulunan bilgilerin doğru bir şekilde saklanmasına imkân tanıyan hafıza birimidir. Genel olarak sabit sürücüler iki farklı seçenekler karşınıza çıkar. Kullanım amacı ve kolaylığına göre size en uygun sabit sürücüyü tercih edebilirsiniz. Bu sürücüler SSD ve HDD şekliyle bilinir. Hızlı, fonksiyonel ve geniş hafıza seçeneklerini bir arada deneyimlemek istiyorsanız tercihinizi SSD’lerden yana kullanabilirsiniz.

Ekran kartı (Graphics Card)

Ekran kartı bilgisayar üzerinde yapılan işlemlerin monitör ya da ekranda görünmesini sağlayan sistem olarak ifade edilebilir. Ayrı bir işlev ve öneme sahip olan ekran kartları bazı uygulamalar için oldukça gereklidir. Özellikle oyun ve bazı grafik uygulamalarında ekran kartı seçimi büyük önem taşır.

 

Yorum Yap
0 Yorum yapan