Çok Modlu Fiber Optik Kablo Çeşitleri

Çok Modlu Fiber Optik Kablo Çeşitleri

İnternet ve teknolojik gelişmeler ışığında pek çok yenilik günlük hayatınızda standart olarak yerini alır. Verileri daha hızlı bir şekilde almanızı ve iletmenizi sağlayan fiber optik kablolar da bunlardan biridir. Fiber teknolojisi hızlı ve etkin bir kullanım için gereken birçok donanımı düşük maliyet ile deneyimlemenizi sağlar.

Fiber optik kabloların içerisinden geçen ışın yönlendirmesi sayesinde veri aktarımı çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.  Genel olarak fiber kablo sistemleri cam bir görünüm ile kullanıma sunulur. Yanmaya ve kırılmaya karşı dayanıklı olan fiber optik kablolar aynı zamanda ek bir kaplama ile korumaya alınır.

Diğer kablo sistemlerine kıyasla birçok avantajı beraberinde getiren fiber optik kablolar ile etkin bir kullanıcı deneyimine ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda bakır kablolardan daha hızlı bir şekilde işlem yapmanıza imkan tanır. Genel olarak fiber optik kablolar pek çok türde kullanıcı karşısına çıkar. Fiber optik kablolar multi mod ve single mod seçeneği ile geniş bir kullanım alanına sahiptir. Çoklu mod olarak bilinen multi mod kablo çeşitleri hakkında merak ettiğiniz detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Çok modlu fiber optik kablolar genel olarak çekirdek çaplarına göre 62,5/125/250 mikron (çekirdek çapı/kılıf çapı/kaplama çapı) ve 50/125/250 mikron (çekirdek çapı/kılıf çapı/kaplama çapı) olarak iki farklı şekilde üretilir.  Temel anlamda çok modlu fiber optik kablolar indis yapısına göre iki gruba ayrılır.

Kademe İndisli Çoklu Mod Fiber
Kademe indisli çoklu mod fiber sisteminde single mod ile benzerlik gösteren bazı noktalar vardır. İki kablo arasındaki fark ise merkezi çekirdeğin çok daha geniş olması olarak ifade edilebilir. Kademe indisli çoklu mod fiber seçeneğinde bant genişliği 10-50MHz/km ve daha fazla olarak karşınıza çıkar.

Derece İndisli Çoklu Mod Fiber
Derece indisli çoklu mod fiber sisteminde yapı olarak çekirdeğin indisi yarı çapa göre değişiklik gösterir. Buna göre dışarıdan bakıldığında içten dışa doğru eş merkezli halkalar görülür. Burada halkaların her birinin kırılma indeksi farklı olduğu için, içten dışa doğru kırılma indisi düşer. Sistemin tam merkezinde en büyük indeks yer alırken, en dış kısmında küçük indeks yer alır.

 

Yorum Yap
0 Yorum yapan