DNS ile VPN Arasındaki Farklar

DNS ile VPN Arasındaki Farklar

İnternet ortamında bazı sitelere girmek diğerlerinden zor olabilir. Özellikle erişim engeli nedeniyle sitelerde gezinmek mümkün olmayabilir. Sanal özel ağ olarak adlandırılan VPN sayesinde erişim engeli bulunan sitelere güvenilir bir şekilde ulaşabilirsiniz. VPN özellikle bireysel internet kullanımlarında geniş bir yer kaplar. Bunun yanı sıra şirket içi kullanımlarda da VPN sistemi pek çok avantajı beraberinde getirir.

Bazı durumlarda bir şirketin birden fazla şubesi ve ulaşım sağlaması gereken durumları olabilir. VPN sistemini kullanan şirketler bu yöntem sayesinde diğer şubeleri arasındaki iletişimin şifrelenerek güvenli bir şekilde işleme alınmasını sağlayabilir. VPN ile birlikte anılan bir diğer yöntem ise DNS’dir.

Türkçede alan adı olarak bilinen DNS en temel anlamı ile bir internet terimi şeklinde ifade edilebilir. İnternette gezinirken sıklıkla karşılaştığınız DNS, web sitesinin adı ve bu adın yönlendirildiği bir ip adresi olarak karşınıza çıkar. Web tarayıcısına herhangi bir internet sitesinin adresini girdiğinizde bu talep önce internet bağlantısını aldığınız şirketin sunucularına iletilir. Daha sonra sunucular bu adresinin hangi IP numarasına sahip olduğunun bilgisine erişir ve sizi ip adresine yönlendirir. İnternet gezintisinde sürekli tekrar eden bu işlem DNS olarak adlandırılır.

VPN erişim sorunu olan web sitelerine ulaşmanız için geliştirilmiş bir yöntemdir. DNS ise bir web sitesinin adı ve adının yönlendirildiği IP adresini ifade eder. Her iki terim de internet için önemli kavramlar arasında yer alır. VPN genel olarak engellenen sitelere ulaşmak için kullanılan kolay ve etkin bir yöntemdir. DNS ile VPN arasındaki ana fark yasaklanan bir sitenin ülke çapında yasaklanmış olması olarak ifade edilebilir.

VPN Nasıl Çalışır?

VPN sistemi yasaklı ya da engellenmiş bir siteye erişmenin güvenli ve etkin yollarından biridir. Bu yöntem sayesinde engellenmiş bir web sitesine kolayca erişebilir ve aradığınıza ulaşabilirsiniz. VPN hizmetini kullanırken bunu sunan sağlayıcının ziyaret ettiğiniz bilgileri kaydedip etmediği konusunda endişe yaşıyor olabilirsiniz. Genel olarak VPN sistemini sunan hizmet sağlayıcının kayı edip etmediği konusunda kesin bir bilgiye ulaşamazsınız.

VPN yazılımları ulaşılmayan özel tünele erişmeniz için bir ağ sürücüsü kurarak işlem yapmanızı sağlar. Sanal bir ağ bağdaştırıcısı olarak karşınıza çıka VPN sistemi size bağlanmak istediğiniz ağdan bir IP adresi gönderir. IP adresi basit bir ifadeyle bağlantınızın kimlik numarası olarak ifade edilebilir. Bu adres otomatik olarak hedeflediğiniz ağ üzerinden istediğiniz siteye erişmeniz için programlanır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan