Ethernet ve İnternet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ethernet ve İnternet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ethernet ve internet kavramları her ne kadar aynıymış gibi düşünülse de aslında hem birbirleriyle bağlantılı hem de birbirlerinden oldukça farklı olmaktadırlar. Çünkü, işlevleri birbirinden farklıdır.

Ethernet Nedir?

Ethernet, kablolu ya da kablosuz ağlarda bilgisayarlar, routerları ve switchleri bağlanmak için kullanılan standart iletişim protokolleridir. Ethernet ise günümüzden yaklaşık 45-46 yıl önce yakın bölgedeki cihazları birbirine bağlamak için kullanılan bir teknoloji olarak ortaya çıkmıştır.

Ancak, bugüne bakıldığında ise ethernet birçok iş ağı boyutu ve güvenilirliği konusunda en çok kullanılan temel teknolojiler arasında yer almaktadır.

İnternet Nedir?

İnternet, bilgisayarların herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan kolaylıkla birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan ağ olarak tanımlanabilmektedir. IP denilen transfer kontrol protokolünün kullanılması ile ağların birbiriyle iletişim kurmasına olanak tanımaktadır. Bu sayede de internet aracılığı ile dünya çapında bilgiye ulaşım sağlanmaktadır.

Gelişen teknoloji ile birlikte internet yalnızca bilgisayarlarda kullanılan bir sistem olmaktan çıkarak telefon, tablet gibi bilgisayar türevi cihazlarda da kullanılabilir hale gelmektedir.

Bunun içinde bazı internet baz istasyonlarına gerek duyulmaktadır ve zaten yeraltından geçirilen fiber optik kablolar ya da elektrik direklerindeki kablolar ile bu iletişim sağlanmaktadır.

İnternet ve Ethernet Nasıl Çalışır?

Ethernet, bir kablo ile çalışmaktadır. Telefon kablosuna çok benzeyen fakat telefon kablosundan daha büyük olan ethernet kablosu, ethernet portlarına takılmaktadır. Bu kablolar sınırlı mesafeye ulaşma kapasitesine sahip olmaktadır.

Wi-Fi, Bluetooth gibi kablosuz teknolojiler kimi zaman ethernetin yerini almasının yanı sıra kablonun işlevsiz kalabileceği durumlarda da bu teknolojiler kullanılabilmektedir.

İnternet ise, hardware ve protokol denilen iki bileşenden oluşmaktadır. Bilgisayarın donanımı (hardware) kasası, klavyesi, faresi gibi elle tutulur parçalardan oluşmaktadır. Yazılım (software) ise tarayıcılardır. Protokol ise bir bilgisayarın başka bilgisayarlarla bir ağ üzerinden nasıl iletişim kuracaklarını belirleyen kurallar bütünüdür. Bu, verilerin ağ üzerinden nasıl paketlenip nasıl iletileceğine karar verilmektedir.

Özetlemek gerekirse, internette gezinebilmek için önce servis sağlayıcınıza (IP) bir istek göndermeniz gerekmektedir. Bundan sonra tarayıcınız sitesinin sunucusuna TCP gönderir ve sitenizin bunu onaylaması gerekmektedir. Böylece iletişim başlamış olacaktır. Ardından, veri paketler halinde gideceği yere iletilmekte ve bir yönlendirici zinciri oluşturularak bu verilerin görülmesi sağlanmaktadır.

https://vardata.com.tr

Yorum Yap
0 Yorum yapan