FBT Splitter Nedir? Ne İşe Yarar?

FBT Splitter Nedir? Ne İşe Yarar?

Düzlemsel dalga kılavuzu dalga ayırıcısı olarak adlandırılan FBT Splitter bir ışını birçok ışına vererek birden fazla fiber arasında dağıtım yapılmasına olanak sağlar. Pasif bir optik cihaz olan FBT Splitter en temel anlamı ile optik ayırıcı görevi görür.

Fiber optik ayırıcı, çelik ve elyaf gibi bulması kolay olan materyallerden elde edilir. Üretimi ve temin etmesi diğer sistemlere kıyasla daha kolay olan FBT Splitter’ı uygun fiyata bulabilirsiniz. Fiber optik ayırıcı sayesinde iki ya da daha fazla fiber arasında bağlantı kurulabilir.

Fiber optik ayırıcı, pasif optik ağda yer aldığı için çok sayıda abonenin tek PIN arayüzünü kullanarak işlem yapmasına olanak sağlar. PLC Splitter’ın üretim yöntemi oldukça karmaşık olmasına rağmen, FBT Splitter daha kolay bir yapıya sahiptir.

FBT Ayırıcı Sistem Özellikleri

Çalışma Dalga Boyu: 1310 nm, 1550 nm, 850 nm aralığındadır.

Bölünme Oranı: Kişiselleştirilebilir yapıya sahiptir. Genel olarak 1: 3, 1: 7, 1:11 bölünme oranı gibi özel tipler bulunur.

Girişler-Çıkışlar: Maksimum 32 fiber çıkışlı bir veya iki giriş yer alır. Optik ayırıcıya göre değişiklik gösterebilir.

Boyut: FBT boyut olarak büyük olduğundan dolayı kabinlere sığmakta zorlanabilir.

Şube Başına Zayıflama Asimetrisi: Özelleştirilmiş zayıflama bölünmesi yapılabilir.

FBT Ayırıcının Performansını Etkileyen Faktörler

Fiber dağıtımını kolay hale getiren FBT ayırıcılar çalışma prensibi ve ürün özellikleri bakımından bazı farklılıkları beraberinde getirir. FBT ayırıcının kullanıldığı bina faktörleri başta olmak üzere, birçok nedenden dolayı sistemde yavaşlama problemleri oluşabilir. Verimi artıran ve düşüren faktörler hakkında detaylı bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Bölünme oranı

Bölünme oranı, fiber ayırıcıda yer alan her bir çıkış bağlantı noktasının sunduğu çıkış gücü oranı olarak bilinir. Genelde FBT optik ayırıcıda bölünme oranı eşit bir şekilde gerçekleştirilir. Ancak kaynaştırılmış konik ışın ayırıcının oranı aynı olmayabilir.

Geri dönüş kaybı

Geri dönüşüm kaybı yansıma kaybı adı ile bilinir. Burada fiber ya da iletim hattı kaynaklı bir sorundan dolayı yansıtılan optik sinyal geri dönebilir. Geri dönüş esnasında optik sinyalin kaybettiği güç geri dönüş kaybı olarak adlandırılır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan