Fiber Optik Nasıl Çalışır?

Fiber Optik Nasıl Çalışır?

Günlük hayatta hız ve etkin performans deneyimi sunan ürünler her zaman daha fazla dikkat çeker. Hızlı veri aktarımı ve internet deneyimi sunan fiber optik sistemler de bunlardan biridir. En temel anlamı ile fiber optik sistemlerde yer alan kablolar ışık sinyaliyle veri aktarımı sağlar. Verilerin ışık yolu ile gönderilip alındığı fiber optik teknolojisi sayesinde çok daha hızlı bir kullanım elde etmek mümkündür.

Fiber optik çalışma prensibi olarak ışın demetlerinden meydana gelmektedir. Düz bir ışın demeti halinde verileri aktaran fiber optik sistemi sorunsuz ve hızlı bir şekilde amacına ulaşılmasını sağlar. Özellikle veri aktarımı yapılırken fiber optik sistemler bir çeşit ayna gibi yansıtarak verilerin kesintiye uğramadan karşıya ulaşmasını sağlar.

Fiber optik kablolar sayesinde internet kullanımında ve veri aktarımlarında beklediğiniz hız deneyimine ulaşabilirsiniz. Yapı itibari ile fiber optik sistemde kullanılan kablolar veri aktarım sorunlarını ortadan kaldırmak için özenle tasarlanır.

Fiber Optik Nerede Kullanılır?

Fiber optik kablolar temel anlamda bir ağa ya da cihaza fiziksel bir bağlantı sağlamak için gereken desteği sağlar. Genel olarak fiber optik kablolar ses, video ve veri iletimi içeren birçok uygulamada kolayca kullanılabilir. Özellikle ticari işletmeler ve devlet işlemlerinde fiber optik sistemler geniş bir yer kaplar. Genel olarak fiber optik sistemlerin kullanıldığı alanlar;

Kapalı devre televizyon sistemlerinde

Veri iletiminde

LAN & WAN ve multimedya uygulamalarında

Santraller arası bağlantılarda

Aktif ağ cihazlarının yüksek hızlarda birbirine bağlanmasında

Reklam panolarında

Tıp alanında kullanılan aygıtlarda

Uzak mesafelerdeki cihazların birbirine bağlanmasında

Nükleer enerji santrallerin iletişimi bozduğu yerlerde

Fiber Optik Tasarımı Nasıldır?

Fiber kablo çeşitli katmanlardan oluşan farklı bir yapı ile kullanıcı karşısına çıkar. Genel olarak fiber optik kablolar normal kablo sisteminin yanı sıra özel bir kaplama seçeneğiyle kullanıma sunulur. Cam bir yapıya sahip olan fiber optik kablolar şeffaf bir renge sahiptir.

Fiber optik kablo üzerinde aynı zamanda koruma sağlayan bir katmak bulunur. Cam şeklinde tasarlanan fiber optik kabloların zarar görmemesi için bu tasarım oldukça önemlidir.

Yorum Yap
0 Yorum yapan