MAC ve Windows Arasındaki Farklar

MAC ve Windows Arasındaki Farklar

Bilgisayar kullanımının artması ile birlikte kullanıcı beklenti ve istekleri değişiklik gösterir. Herkesin bilgisayarı kullanım amacı farklı olduğu için beklenti ve ihtiyaçlar aynı olmayabilir. Özellikle bazı çalışma alanları için yüksek donanım ve hız büyük önem taşır. Bunun yanı sıra bilgisayarların sunduğu işletim sistemi de pek çok kullanıcı açısından önemli bir detaydır.

Genel olarak bilgisayarlar Mac ve Windows olmak üzere iki ayrı işletim sistemi ile karşınıza çıkar. Her iki sistemin de kendine özgü ayrıcalıkları ve kullanım detayları vardır. Temelde aynı işlevi yerine getiren bu işletim sistemlerinin çalışma prensiplerinde bazı değişiklikler olabilir.

Farklı özellikler sunan Mac ve Windows işletim sistemlerinin en büyük avantajı birbirinin yerine kullanılabiliyor olmalarıdır. Bu sayede bir bilgisayara hem Mac hem de Windows işletim sistemini kurabilirsiniz. Genel olarak Mac ve Windows işletim sistemini birbirinden ayıran özellikleri aşağıda bulabilirsiniz.

Windows temelde daha fazla özel yazılım ve uygulama barındırır. Bu özelliği sayesinde bilgisayar kullanıcıları pek çok uygulamaya kolayca sahip olabilir.

Windows hem dokunmatik ekranları hem de bilinen klavye ve fare kurulumunu destekler. Bu sayede birden farklı cihazda kolayca kullanılabilir. Mac ise dokunmatik ekranı desteklemediği için sadece dizüstü ve masaüstü cihazlar için uygundur.

Mac işletim sisteminin iPhone ve iPad gibi cihazlarla bağlantısı bulunur. Böylece pek çok dosyayı kablosuz bağlantı ile iPhone veya iPad’e aktarabilirsiniz. Aynı zamanda iPhone üzerinden yönlendirilmiş telefon görüşmeleri de yapmak mümkündür.

Windows tabanlı bilgisayarların kullanım oranı oldukça yüksektir. Yaygın bir kullanıma sahip olan Windows bu nedenle daha fazla virüs ve kötü amaçlı yazılıma maruz kalabilir.

Genel olarak Windows tabanlı bilgisayarlar çeşitli markalar tarafından üretilir. MacOS işletim sistemi ise sadece Apple tarafından geliştirilmektedir.

Dayanıklılık açısından Mac bilgisayarların donanımları daha sıkı kontrol edildiği için sorun yaşama ihtimali daha düşüktür.

Hangi İşletim Sistemini Kullanmalıyım?

Birçok bilgisayar kullanıcısı hangi bilgisayar ve işletim sistemini kullanmalıyım sorusunun yanıtını arar. Temelde bu soruya yanıt vermek için bilgisayar kullanım amacına odaklanmak gerekir.

Bir bilgisayar kullanıcısı cihazı günlük işler için ve yoğun olmayacak şekilde kullanıyorsa Windows işletim sistemi yeterli olacaktır. Ancak daha profesyonel işlemler, programlar ve özel yazılımlar gerekiyorsa daha az sorun çıkartacak Mac işletim sistemi tercih edilebilir.

Yorum Yap
0 Yorum yapan